Skip to main content

Sansestimulerende tyngdeprodukter

Nøje udvalgte hjælpemidler

I nogle forløb finder jeg det relevant at bruge kugleprodukter fra Protac. Jeg har forskellige kugleprodukter, bl.a. dyne, vest, pude, madras og lignende.
Alle Protacs produkter indeholder plastkugler, der med dybe sansestimulerende tryk aktiverer berøringssansen og muskel-led-sansen.

Læs mere på Protac.dk 

Arbejdet med flere sanser

 

Berøringssansen

Berøringssansen er menneskets vigtigste sans. Den sidder i huden og registrerer berøring. Terapeutisk kaldes berøringssansen den taktile sans. Når huden berøres, sendes stimuli op til hjernen og giver os et billede af kroppen og kroppens grænser. På den måde bliver huden den grænse, som hjælper os med at skelne mellem, hvad der er ’mig’ og hvad der ligger uden for ’mig’. Berøringssansen er med til at skabe vores kropsbevidsthed og hjælper hjernen med at holde os opdaterede på vores krop.

Skiftende tryk øger kropsbevidstheden

For at berøringssansen holder hjernen opdateret om kroppen, er det vigtigt, at der er skiftende påvirkning. Ensartet og vedvarende påvirkning af sansen registreres kun et vist stykke tid. Er påvirkningen uændret over længere tid, så bliver indtrykket svagere og til sidst registreres påvirkningen ikke længere – man kan sige, at sanseindtrykket ”blegner.” For at opretholde kropsbevidstheden, skal påvirkningen af berøringssansen derfor variere.

Dette er grunden til, at Protacs produkter har plastkugler. Kuglernes form påvirker nemlig huden med let, punktvis berøring, som ændres, hver gang kuglerne bevæger sig. Og kuglerne bevæger sig, når kroppen bevæger sig. Dermed påvirkes huden konstant på nye måder og derved ”opdateres” hjernen løbende om kroppen og verden udenfor kroppen.

Muskel-led-sansen

Muskel-led-sansen kaldes også for den for proprioceptive sans. Den sidder i led og muskler og registrerer bevægelse. Muskel-led-sansen beroliger nervesystemet, og vi bruger ofte bevægesansen til at skabe ro. Er vi rastløse, går vi en tur. Er vi utålmodige, bevæger vi os uroligt på stolen eller vipper med en fod – vi bruger intuitivt muskel-led-sansen til at skabe lindring og ro.

Bevægelse giver ro

Plastkuglerne i Protacs produkter har en vis tyngde. De er ikke massive, men har en tyk væg og en vis vægt. Når de giver tryk på led og muskler, sendes der besked til nervesystemet og hjernen opfatter det, som om der sker en bevægelse. Derfor vil tyngden af kuglerne opleves lindrende og beroligende.